De afgelopen maand is het weer een stuk frisser geworden en de herfst in volle gang, de winter is in aantocht. Zoals elk jaar zijn er veel buurtgenoten die in deze periode van het jaar de kachel gebruiken om niet alleen het huis te verwarmen, maar ook omdat het vlammenspel voor sfeer en gezelligheid zorgt tijdens deze donkere periode. Er zijn echter ook buurtgenoten die stankoverlast of gezondheidsklachten ervaren tijdens het stookseizoen, daarom geeft de buurtvereniging tips om de overlast te beperken:
- Zorg ervoor dat het hout dat je gebruikt goed droog is (bijvoorbeeld door het aankopen van oven gedroogd hout). Vochtig hout veroorzaakt meer rook en een onvolledige verbranding wat leidt tot meer overlast. Als het hout nog niet droog is geef het dan tijd om te drogen, bijvoorbeeld door het op te slaan in een hout hok dat goed kan ventileren. Als het vochtpercentage onder de 20% ligt is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken.
-
Er zijn ook geperste houtbriketten (zoals de Pini Kay briketten) beschikbaar die “schoon” ontbranden, hierdoor komt er maar weinig rook en geur vrij. Een houtbriket wordt gemaakt door zaagsel onder hoge druk te persen, deze briketten hebben een laag vochtpercentage van maximaal 5%.
-
Gebruik de Zwitserse methode om het hout aan te steken. In tegenstelling tot de traditionele methode worden de blokken bij de Zwitserse methode vanaf boven aangestoken, hierdoor komt er minder rook vrij en ervaren buren minder overlast.
-
Sommige houtsoorten branden schoner dan andere. Zo is beukenhout extreem schoon. Hardhoutsoorten zoals eiken of es branden tevens langer en schoner dan zachthoutsoorten.
-
Gebruik geen behandeld of geverfd hout, dit soort hout kan schadelijke chemicaliën uitstoten bij verbranding en zorgt voor veel rookontwikkeling. Bovendien is niet al het hout is geschikt voor de kachel, zo kan het zijn dat pallethout chemisch is behandeld. Ook nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Deze onverbrande brandstofdeeltjes plakken tegen de schoorsteenwand en vormen een dikke teerachtige substantie die teves tot schoorsteenbrand kan leiden.
-
Een schone haard en schoorsteen dragen bij aan een betere verbranding en minder rookontwikkeling. Laat de schoorsteen daarom regelmatig vegen door een professional.
Tot slot is er een website van het RIVM waarop stookadviezen worden gegeven: stookwijzer.nu. Hier staat informatie over het lokale stookadviezen per postcodegebied. Op basis van de huidige weersomstandigheden en luchtvervuiling worden er adviezen gegeven over de mogelijke overlast die buurtbewoners ervaren bij het stoken van de openhaard. Kijk daarom altijd eerst of het stoken van de open haard mogelijk is zonder overlast te creëren.